Lexikón čalúneného nábytku: zorientujte sa v odborných výrazoch

Zistite, aký je rozdiel medzi ottomanom a šezlongom, aká je štandardná výška sedáku, či ako správne nazývať jednotlivé súčasti sedačky. Ideálna pomôcka pri výbere a pred kúpou sedačky.

Alcantara - obchodný názov netkanej textílie z mikrovlákna s nubukovým vzhľadom. Je vyrobená z polyesterových mikrovlákien a polyuretánu a používa sa ako poťahová látka.

Anilínová koža – kože označované ako anilínová koža sú prefarbené vodou riediteľnými anilínovými farbami. Anilínové farbivá sú transparentné. Nič nezakrývajú. Anilínové farbivá zachovávajú väčšinu prirodzených vlastností kože. Zostáva príjemne mäkká a príjemná na dotyk.

Bielenie – úprava textílií oxidačnými alebo redukčnými činidlami na dosiahnutie špecifického stupňa belosti. Bielenie sa vykonáva praním, varením a použitím chemikálií.

Brúsenie - označenie pre spracovanie kože. V závislosti od potreby a stavu kože sa môžu jazvy alebo mäsová strana prebrúsiť, aby sa dosiahol takzvaný jednoliaty efekt.

Čalúnený rám - základ každého čalúneného nábytku, ktorý sa líši tvarom, použitým materiálom a konštrukciou.

Činenie – proces výroby kože, vďaka ktorému je koža pevná a odolná.

Dekoračný textilný poťah - dekoračný textilný poťah na čalúnený nábytok.

Dekoračný vankúš – doplnkový vankúš, ktorý dotvára sedačku hlavne ako estetický element. Dekoračné vankúše bývajú často čalúnené v inej látke ako sedačka pre vytvorenie kontrastného efektu.

Diván - sedačka bez poriadneho operadla a len s jednou lakťovou opierkou.

Dracon - značka pre vysokokvalitné chemické vlákno na báze polyesteru. Používa sa ako výplňový materiál a vatelín na poťahy na čalúnenie a ako priadza na poťahové látky

Dvojitý prešívaný šev - dvojitý šev, v ktorom sú vyčnievajúce okraje švov prešité úzkym okrajom.

Element – inak nazvaný modul sedačky – je to jeden kus resp. dielec z ktorého sa sedačka skladá. Kombináciou modulov sa vytvárajú zostavy,

Effilé - okraj so strapcami alebo slučkami.

Epinglé - poťahová látka s jemne vrúbkovaným povrchom.

Farbenie kože - koža sa farbí najmä v rotačných sudoch alebo v bubnových strojoch. Tri metódy: anilínové farbenie (transparentné farbenie), semianilínové farbenie (ľahko pigmentovaná koža) a pigmentové farbenie (vrchná farba).

Farebná stálosť - farebná stálosť látky zaručuje, že jej farby nevyblednú na dennom svetle, nepoškodia sa trením, ani sa nevymyjú vodou a zásadami.

Fungicídna úprava - Chemická úprava textílií na ochranu pred napadnutím hubami.

Funkčný čalúnený nábytok - čalúnený nábytok so špeciálnymi funkciami: gauč so sklopnými podrúčkami, polohovateľné operadlo.

Gobelín- klasická žakárová látka.

Haptika - výraz pochádza z gréckeho výrazu pre „hmatateľné“ a opisuje všetko, čo vnímame hmatom. Pri poťahovej látke znamená, ako ju cítiť na dotyk.

Hustota - označenie pre kvalitu peny v kilogramoch na meter kubický. Základné pravidlo: čím vyššia hustota, tým lepšie funkčné vlastnosti.

Hĺbka sedáku - hĺbka sedadla sa meria od prednej hrany sedadla po operadlo. Je medzi cca 50 a 56 cm.

Hodváb - bielkovinové vlákno zo stvrdnutého sekrétu priadky morušovej.

Hydrofóbna úprava - proces výroby kože, vďaka ktorému koža odpudzuje vodu. Na tento účel sú priestory medzi vláknami utesnené vodotesnou látkou.

Chaiselounge – šezlong – modul s predĺženým sedákom s podrúčkou určený pre sedenie s natiahnutými nohami. Na rozdiel od ottomanu je kratší a nemá chrbtovú opierku,

Chemické vlákna – chemicky a priemyselne vyrábané vlákna vyrobené z prírodných polymérov (napr. celulóza, latex, riasy, proteín) alebo syntetických polymérov a anorganických látok. Poťahové látky vyrobené z chemických vlákien majú dobré funkčné vlastnosti, sú nenáročné na údržbu a sú odolné.

Jadro cylindrickej pružiny - jadrá cylindrických pružín pozostávajú z povrchovo upravených valcových oceľových pružín, ktoré sú do seba zatočené a spojené do pružiacej jednotky.

Jutový popruh - úzke pásy látky vyrobené z jutových priadzí na výplň sedadla a operadla.

Kaderenie – špeciálny druh spracovania kože, vďaka ktorému sa do popredia dostanú prirodzené jazvy. Vlhká koža sa pretiahne cez okraj plechu pomocou dvoch valčekov.

Keprová väzba - keprová väzba patrí medzi tri základné väzby. Jej opakovanie prechádza aspoň cez tri osnovné a tri útkové nite. Výsledkom viazania sú charakteristické rebrá prebiehajúce diagonálne v tkanine.

Konzolová stolička – stoličky alebo kreslá s rámom zakriveným do tvaru S, ktorý pri sedení mierne pruží.

Kovanie - prvky, ktoré ponúkajú miesta pôsobenia síl na určité, väčšinou veľkoplošné, relatívne mäkké materiály alebo slúžia aj ako dekorácia. Na čalúnenom nábytku umožňujú zmeny sklonu, výškovej a hĺbkovej nastaviteľnosti, otáčanie, natáčanie, zmeny uhlovej polohy a vysúvanie.

Lemovací šev - dodatočná lemovacia páska na zaistenie odrezaného okraja poťahového materiálu.

Leštenie - na vyhladenie kože a zvýšenie lesku sú sklenené alebo achátové valčeky vedené cez zrnitú vrstvu kože pomocou strojov. Predtým sa nanesie vrstva vosku. Vhodné pre chróm alebo čistú kožu.

Lisované čalúnenie - čalúnnický diel s rovnomernou objemovou hmotnosťou a rovnomernou pevnosťou v tlaku, ktorý je napenený v jednej operácii.

Lister – lesk vlákna, priadze alebo látky.

Lúhovanie – prípravný proces na činenie. Počas tohto kroku účinky lúhovacích chemikálií ničia vlasy a pokožku alebo ich uvoľňujú do takej miery, že sa dajú ľahko mechanicky odstrániť.

Mastenie – posledný krok pri výrobe kože pred sušením. Vďaka tomu koža po opaľovaní nevysychá ani netvrdne.

Modul – inak nazvaný element sedačky – je to jeden kus resp. dielec z ktorého sa sedačka skladá. Kombináciou modulov sa vytvárajú zostavy,

Moiré - poťahové látky so vzormi pripomínajúcimi kresbu dreva alebo vodné vlny.

Nylon - všeobecný termín pre polyamidové vlákna

Odkrytý drevený rám – typ čalúneného rámu, ktorý ponecháva viditeľné významné drevené časti, ako sú lakťové opierky.

Odolnosť proti oderu - odolnosť proti oderu udáva trvanlivosť poťahovej látky a zisťuje sa v teste oderu.

Odvápňovanie - pri odvápňovaní sa mechanicky uložené a chemicky viazané chemikálie na vápnenie neutralizujú a premieňajú na ľahko rozpustné soli, ktoré sa vypláchnu pri následnom plákaní alebo praní kože.

Ohýbanie - pomocou ostro brúseného valca noža sa koža na mäsovej strane prehne, čím získa rovnomernú hrúbku.

Osnova - pozdĺžna niť a kostra textílií.

Oterové cykly - oterové cykly sú mierou odolnosti látok. Čím vyšší počet cyklov, tým vyššia odolnosť voči oderu a opotrebovaniu. Na testovanie sa používa metóda Martindale. Pri tomto teste na testovacom stroji Martindale sa látka otiera o česanú tkaninu, aby sa simulovalo opotrebovanie. Prístroj zaznamenáva počet cyklov trenia (alebo prania), ktorým bola tkanina podrobená, kým sa nedosiahne jasne identifikovateľný fyzikálny koncový bod. Tento koncový bod sa dosiahne, keď sa tri vlákna tkaniny pretrhnú natoľko, že sa pretrhnú, a číslo oderu je potom počet cyklov v čase pretrhnutia.

Ottoman – modul sedačky, s chrbtovou časťou a predĺženou plochou sedáku tak, aby sa bolo možné posadiť s natiahnutými nohami. Na rozdiel od šezlongu býva dlhší a má chrbtovú opierku.

Otvorené šitie – typ zošitia kedy zostáva časť zadnej strany viditeľná. Používa sa pri čalúnení v koži a korigovanej koži.

Ozdobné klince - viditeľné pripevnenie napínacích častí alebo ozdobné zvýraznenie lakťových opierok, poniklované, mosadzné alebo plastové, s hladkými hlavičkami alebo zdobené.

Podrúčka – miesto pre opretie ruky na konci sedačky. Jej šírka často ovplyvňuje celkový rozmer sedačky.

Pohovka – rovný typ sedačky. Často býva vybavená funkciou rozkladania pre zvýšenie praktických vlastností nábytku,

Ploché pružiny – Typ pružiny s ťahom aj stláčaním. Používa sa na konštrukciu rámu.

Plošná tkanina - látky pochádzajúce z plytkého tkáčskeho stavu s horizontálnou, plochou osnovou.

Podpora krížov - polstrovaný výstupok v operadle čalúneného nábytku. Vo výške bedrových stavcov zvyšuje komfort sedenia a poskytuje oporu krížom.

Polohovania – funkcia sedačky, vďaka kotrej je možné nastaviť rôzne uhly chrbtovej či sedákovej časti pre zvýšenie komfortu sedenia.

Popruhy - na výrobu čalúneného nábytku. Gumové popruhy sú použité na elastické čalúnenie operadla a sedadla, neelastické popruhy z juty na podložku.

Poťahová látka - textílie vhodné na výrobu poťahov. Kritériami výberu by mala byť odolnosť proti oderu, svetlostálosť, odolnosť proti oteru, žmolkovaniu a elektrostatické správanie, aby čo najdlhšie zostal atraktívny ako poťah na čalúnený nábytok.

Príležitostné spanie – funkcia sedačky vďaka ktorej je po rozložení možné na sedačke príležitostne prespať.

Prírodné vlákno - materiál získaný zo zvieracích chlpov alebo rastlín, ako je bavlna, juta, ľan, panenská vlna a hodváb.

Pružiny - ploché špirálové pružiny so šírkou cca 1,5 mm. Používajú sa ako pružiaca základňa pre čalúnenie sedadiel a operadiel a ako lôžková vložka.

Pružinová základňa - základ konštrukcie čalúneného nábytku. Väčšinou sa používajú oceľové vlnité pružiny, vnútorné pružiny alebo elastické pásy.

Pružinové jadro - používa sa na odpruženie pevných sedadiel. Obvodové pásové oceľové rámy, ktoré stabilizujú pružinové jadro a špirály, ktoré spájajú pružiny dohromady, zaisťujú komfort sedenia.

PUR pena - polyuretány (PU, skratka DIN: PUR) sú plasty alebo syntetické živice, ktoré vznikajú polyadičnou reakciou diolov alebo polyolov s polyizokyanátmi. Na výrobu flexibilných polyuretánových (PUR) pien sa v presne definovanom pomere používajú kvapalné základné suroviny polyalkoholy, skrátene polyoly, a polyizokyanáty, skrátene izokyanáty. Polyadícia znamená: Alkohol (polyol) a izokyanát, dve organické zlúčeniny, sa kombinujú v procese chemickej reakcie za vzniku molekúl s dlhým reťazcom (makro). Prímes vody vedie k tvorbe CO2, čo spôsobuje penenie zmesi a vývoj bunkovej štruktúry peny.

Rapport - opakujúci sa vzor na látke.

Raster – šírka sedáku, zväčša býva v násobkoch 10 cm a bežné šírky sú 70, 80, 90, 100 cm 

Recamiere - pohovka s lakťovou opierkou a operadlom, pomenovaná po Julie Chaise Recamiere 1777 – 1849.

Relaxačné kreslo – všeobecný termín pre stoličku s funkciami, ako je nastavenie polohy chrbta alebo nôh. Polohy je možné nastaviť ručne alebo motoricky.

Rohová sedačka – typ sedačky v tvare písmena L, ktorá je tvorená viacerými modulmi.

Rozklad – funkcia sedačky umožňujúca jej rozloženie pre príležitostné spanie.

Rúno - slúži ako poťah na čalúnenie, aby sa zabránilo odieraniu poťahovej látky.

Sada - zostava čalúneného nábytku. Napríklad pohovka a dve kreslá.

Semianilínová koža - kombinácia pigmentových farbív a anilínového farbenia. Poťahová koža v pigmentovanom, teda nepriehľadnom prevedení je prestriekaná nepriehľadnou ochrannou vrstvou farby. Semianilínová koža má hladký alebo reliéfny povrch.

Semiš – typ hovädzej kože, ktorá bola na zadnej strane brúsená a dokončená zdrsnenou stranou smerom von (semiš).

Stálosť pri otieraní - označenie pre odolnosť farby nábytkových látok voči odieraniu alebo krvácaniu (zafarbeniu) na iných textíliách. Hodnotenie sa vykonáva v 5 úrovniach (čísla stálosti), kde úroveň "5" znamená veľmi vysokú stálosť pri otieraní a úroveň "1" znamená veľmi nízku.

Studená pena - je polyuretán (PU alebo PUR) vyrobený z izokyanátov a polyfunkčných alkoholov (polyolov). Studená pena je tiež označovaná ako HR pena (vysoká pružnosť), pretože môže byť vyrobená s vyššou pevnosťou v tlaku ako bežná horúca pena.

Skrytý drevený rám - rámové prevedenie, v ktorom sú všetky podstatné časti rámu čalúnené alebo zakryté.

Svetlostálosť - hodnotenie stálosti farieb textílií na dennom svetle. Svetlostálosť je klasifikovaná na stupnici od 1 do 8, pričom 1 je najslabšie svetlo a 8 je najsilnejšie. Pozoruje sa zreteľná zmena vzoru a farby vo vzťahu k typovému sfarbeniu.

Štiepenie - v závislosti od zvieraťa a oblasti tela má koža rôznu silu, ktorá sa štiepením dosiahne rovnomernej hustoty. To vytvára jazvovú medzeru (horná časť kože), strednú medzeru a mäsovú medzeru (spodná časť kože).

Taburetka - malý kúsok sedacieho nábytku bez operadiel.

Tampónovanie - krok spracovania kože, pri ktorom sa koža pretrie farbiacim roztokom a vyvýšené miesta na povrchu sa zafarbia.

Tenčenie – zdrsnenie mäsovej strany kože pomocou šmirgľových pásikov na vytvorenie velúrového dojmu na koži.

Tónovanie - menivé škvrny na velúrových látkach spôsobené teplom a tlakom tela.

Transparentné farbenie - druh farbenia kože (anilínová koža), pri ktorej vo vode rozpustné farbiace látky prenikajú do vlákna kože a farbia kožu. Póry zostávajú otvorené a prirodzené vlastnosti sú zachované.

Úložný priestor – funkcia sedačky, vďaka ktorej je možné uložiť do korpusu veci. Často býva určený hlavne na uloženie deky, vankúšom či perín pre príležitostné spanie.

Valcovanie za sucha - krok v spracovaní kože. Vo valcovom sude sa koža obracia na sucho, teda bez vody, a tým zmäkčuje. Výsledkom je mimoriadne mäkká kvalita kože s príjemným, plným úchopom. Najznámejším druhom brúsenej kože je koža napa.

Velúr - francúzsky výraz pre vlasové tkaniny. Ide o látky so vzpriameným alebo položeným vlasom.

Viskóza – chemické vlákno s prírodnými vlastnosťami odvodené od celulózy.

Vlnovce - ploché špirálové pružiny používané na pruženie čalúneného nábytku.

Vyčesávanie - krok vo výrobe kože. Pri sušení sa koža sťahuje a vyzerá potom scvrknutá. Koža sa natiahne a vysunie, aby sa odstránili existujúce zhyby alebo záhyby a aby sa dosiahol hladký povrch.

Vysoké kreslo - kreslo s neúmerne vysokým operadlom 105 až 110 cm.

Výsuv – funkcia sedačky kedy sa sedák dá mechanicky alebo elektricky vysunúť a zväčšiť hĺbku sedáku.

Výška raportu - vzdialenosť, v ktorej sa vzor látky opakuje vertikálne, t.j. v smere osnovy.

Výška sedáku - výška sedadla pri čalúnenom nábytku sa meria od najvyššieho bodu sedadla po podlahu. Je medzi cca 38 a 46 cm.

Xenotest - test na zistenie svetlostálosti farieb na textil. Materiály sú umiestnené pod xenónovou výbojkou, ktorá pripomína denné svetlo.

Zamat - zamatový alebo česaný povrch textílií.         

Zmäkčenie – krok v spracovaní kože. Koža sa namočí do vody a vyčistí, vyperú sa rozpustné bielkoviny a koža sa vyhladí.

Zostava – kombinácia modulov vytvárajúca výsledný tvar sedačky.

Žakár - tkanina, v ktorej vzory nie sú vytlačené, ale vznikajú zložitým tkaním priadzí. Pomenovaná po vynálezcovi Josephovi-Marii Jacquardovi.

Ženilka - tkaniny vyrobené zo špeciálnych priadzí: niť priadze je obklopená chlpatými chĺpkami, ktoré dodávajú tkanine zamatový povrch.

Žmolkovanie - tvorba uzlíkov v poťahových látkach vyrobených zo zmesových látok (napr. nová vlna). Spôsobené používaním, odieraním povrchu. Nodulárne vlákna sa nazývajú žmolky.

sedacky banner