Showroom R1 centrum Bratislava 28/3/24 - otvorený 10:30 - 16:00

Prepojenie obývačky s kuchyňou: toto sú výhody a riziká

Obývačka s kuchyňou je celosvetovým trendom ako v rodinných domoch, tak aj v bytoch.

K takémuto dispozičnému riešeniu nás privádzajú viaceré okolnosti – príliš stiesnený, úzky priestor, ktorým ho takto opticky zväčšíte. Stáva sa viac presvetleným a vzdušným, jednoduchšie sa dostanete z jednej miestnosti do druhej a navyše, takéto prepojenie zlepšuje spoločenský kontakt s rodinou. Ale, čo ak tomu tak v praxi nie je a popritom narážate aj na ďalšie nevýhody?

Konkrétny účel prepojenia kuchyne s obývačkou

Prepojenie obývačky s kuchyňou zasahuje nielen do zmien v interiéri, ale ovplyvňuje celkovú statiku vášho domu/ bytu. V mnohých domácnostiach to práve z týchto príčin nie je ani možné. Preto, aby ste predišli rôznym obavám z kvality bývania po ďalšie roky, argumentujte svoj konkrétny účel.

„Otvoriť“ priestor

Obývačka s kuchyňou (2 v 1) je hlavným priestorovým riešením moderných minimalistických domácností. Priestor takto získa na svojich vizuálnych kvalitách – je väčší, intenzívnejšie ním preniká slnečné svetlo, jedným „ťahom“ prevetráte dve najviac využívané miestnosti. Máte pocit, že teraz sa na menšiu plochu zmestí viac kvalitného nábytku a aj sedenie je pohodlnejšie.

trojpohovka Befame Bellissa
trojpohovka Befame Bellissa

Žijete sám - príliš rýchlo a ste pracovne vyťažený?


Obývačka s kuchyňou je naplnením potrieb luxusného pánskeho štýlu v interiéri. Dominuje mu „business look“ a síce kuchyňa nespĺňa svoju základnú funkčnú stránku (len príležitostná príprava pokrmov), je zariadená do najmenších detailov, obsahuje vkusné dekorácie, farebne a materiálovo ladí s obývačkou. Len výnimočne sa v nej nachádza väčšia jedálenská časť, keďže domáci sa stravujú v meste (v práci), alebo im vystačí lôžko na sedačke / kresle spolu s konferenčným stolíkom.

trojpohovka Befame Anton

trojpohovka Befame Anton

Áno, dominantným kusom nábytku je v lukratívnom pánskom štýle rohová sedacia súprava s rozkladom a s ďalšími prídavnými funkciami. Zväčša sa využíva aj ako lôžko na spanie a s dostatočným úložným priestorom. Pri jej výbere sa zamerajte na neutrálne odtiene, respektíve na tie, aby nadväzovali na odtiene stien, podláh, respektíve kobercov.

Ste dvaja, alebo mladá rodina s deťmi?

Takáto interiérová úprava už odkrýva aj viac obmedzení. Stále oceníte bezbariérový prechod medzi izbami, menšie riziko úrazov pri ťarbavej detskej chôdzi (behu). Otvorený priestor totiž láka práve tých najmenších k väčšiemu šanteniu  - jedálenskú časť umiestňujte do rohov (v blízkosti okien) miestnosti alebo využite ako oddeľovací prvok kuchynský ostrovček. Zefektívňuje prácu pri príprave jedál, zlepšuje prehľad o dianí v ďalších miestnostiach.
jedálenský stôl MOOD SELECTION Bresso


Pozor, aj otvorený priestor možno „zapratať“ a opäť zmenšiť. Ak sa v obývacej časti rozhodnete pre robustnú sedaciu súpravu v sete, minimalizujte nároky na nábytok a v kuchyni uprednostnite vstavané spotrebiče, skrinky a úložné priestory s vyklápaním.
Náš tip – pri otvorenom priestore často podľahneme premiestňovaniu a hromadeniu vecí z jednej izby do druhej. Takto sa opäť kumuluje neporiadok, a preto si pre váš lepší prehľad o drobnostiach obľúbte trendy knižnicové regály.

Početnejšie rodiny môže obývačka s kuchyňou obmedzovať aj týmto:

  • Hluk, neporiadok a neustály pohyb
  • Pachy, výpary a decibely kuchynských spotrebičov, nekomfortný odpočinok v obývačke, ale aj sťažené podmienky pri varení – neustále delenie pozornosti
  • Nadmerná záťaž, rýchlejšie opotrebovanie a ušpinenie lôžok na sedenie a iného nábytku
sedacky banner