Na čo pamätať pri kúpe sedačky

Ako prebieha výroba sedačky

Výroba sedačky je aj dnes z veľkej časti ručná práca, pretože veľký a rozmanitý sortiment tovaru ponecháva len obmedzený priestor na výrobu na montážnej linke. V dnešnej dobe má zákazník často veľký výber prevednia nôh, lakťových opierok, komfortných funkcií, poťahov, tuhosti sedu a rozmerov. Zákazníci majú často aj možnosť prispôsobiť si svoj vysnívaný gauč pomocou konfigurátora. Výroba sa preto zvyčajne realizuje až po prijatí individuálnej požiadavky zákazníka. 

Pri výrobe sedačky je dôležitá kostra

Prvou požiadavkou na dobrý čalúnený nábytok je kostra. Materiál, konštrukcia a tvar základného rámu majú výrazný vplyv na využiteľnosť gauča. Pretože by mal vydržať niekoľko 100 kilogramové zaťaženie po celé roky.
Podnože sedačiek sú vyrobené prevažne z dreva. Na všetky nosné časti konštrukcie sa preto používa masívne tvrdé drevo ako je buk. Na nenosné diely sa používa mäkké drevo alebo materiály na báze dreva ako preglejka alebo drevotrieska. Rámy sú dlabané, tmelené a lepené. Pri výrobe sa dbá na to, aby boli časti z dreva dobre zaoblené a vyhladené, vďaka čomu sa tak predíde rezom a odieraniu výplňového materiálu.

 

Funkcionalita: Viac ako len sedačka

Pri konštrukcii podstavy treba zvážiť, či má byť sedačka vybavená doplnkovými funkciami. Ak gauč slúži ako posteľ pre hostí alebo ak sa má úložný priestor, je mimoriadne dôležitá kvalita kovania (pánty, výsuvné koľajničky atď.). Ak tu výrobca ušetrí, funkcie sa neskôr nedajú pohodlne ovládať. Pri kúpe sedačky je preto dôležité, aby ste si nechali vysvetliť funkcie a vyskúšali si ich.

Nosag pruženie ako základ

V čalúnení kedysi zohrávali hlavnú úlohu popruhy. Boli pripevnené ku kostre a slúžili ako stabilné a zároveň flexibilné podpery pre čalúnenie. Pri klasickom čalúnení a pružinových jadrách sa zvyčajne používali neelastické textilné pásy z konope alebo juty. Pre elastické čalúnenie operadla a sedacej časti boli často využívané gumené popruhy. Menej elastické popruhy boli zvolené pre oblasť sedáku a veľmi elastické vlastnosti pre oblasť chrbta.
Na pružinovú základňu sa dnes čoraz častejšie používa podstatne odolnejšie odpruženie nosag. Dlhý pružinový drôt je pripevnený priamo k spodnej konštrukcii a pokiaľ je materiál kvalitný, vydrží navždy. Ďalšou výhodou je nastavenie stupňa tvrdosti napínaním pružinového drôtu na rôzne stupne.

Klasické pruženie

Až do 60. rokov 20. storočia boli sedačky vystlané najmä pružinami. Na tento účel boli jednotlivé kovové pružiny (v závislosti od tvaru, pásové, kužeľové alebo valcové pružiny) natiahnuté lankami, čím sa dala ovplyvňovať pružnosť a poloha každej jednotlivej pružiny samostatne. Tento veľmi zložitý proces sa dnes využíva len zriedka, napríklad pri reštaurovaní starožitného nábytku.

Pružiny dnes

V súčasnosti sa používajú pružinové jadrá, v ktorých sú jednotlivé pružiny už spojené a tvoria tak väčšie plochy. Aby kovové pružiny nebolo neskôr cítiť, sú pokryté niekoľkými vrstvami výplne. Tie sa tradične vyrábali z konského vlasu, vlny alebo kokosového vlákna. Dnes sa veľmi často vyrábajú z peny alebo z kombinácie materiálov.

Horizontálne zavesenie

Okrem pružín, ktoré sú kolmo k sedadlu, sa dnes ako pružiny do sedacích alebo chrbtových vankúšov používajú aj horizontálne prebiehajúce ploché pružiny v tvare vlny alebo špirály. Tieto základné pružiny, ako napríklad pružiny nosag, často nahrádzajú napínacie pásy v sedadle. Kombinácia pružinovej základne a pružinového jadra sa nazýva dvojitá pružina. Penovú výplň však možno aplikovať aj na pružinové podklady.

Penová výplň

Dnešné moderné čalúnnické techniky upúšťajú od kovových pružín. Na pružinovej základni, ktorú zvyčajne tvoria nosagové pružiny (vlnové pružiny), je pripevnená viacvrstvová kombinácia rôznych penových materiálov.
Peny sa líšia hustotou a pevnosťou v tlaku, takže je možné dosiahnuť rôzne tlmiace účinky. Používajú sa prevažne polyuretánové (PUR) peny, ktorých súčasťou je aj polyester. Hustota určuje stupeň tvrdosti a elasticity: čím vyššia je hustota, tým lepšia je rozmerová stálosť peny.
Pri výrobe sedačiek vo veľkých sériách alebo s obzvlášť vysokou kvalitou sa často používajú lisované diely. V opačnom prípade sú potrebné tvary vyrezané z veľkých blokov peny. Kompozitné peny sa vyrábajú z lisovaných penových vločiek pre obzvlášť namáhané miesta, ako sú hrany. Majú veľmi vysokú hustotu, a preto sú mimoriadne odolné.
Za obzvlášť dobré sa považujú peny vyrábané technológiou studenej peny, ktoré sa často používajú aj na matrace. Studená pena (nazývaná aj HR pena) vyrábaná za rovnakých podmienok a z rovnakých surovín má rovnomernejšie rozloženie tvrdosti ako štandardná pena.

Čalúnenie vankúšov

Ak nie je čalúnenie trvalo spojené s rámom, ale je vybavené voľnými alebo selektívne pripevnenými vankúšmi, zvyčajne sa ako výplňový materiál pre vankúše používajú špeciálne tvarované penové tyčinky alebo guľôčky. Použitý je aj polyesterový vatelín. Ako základ pre výplň vankúša sa zvyčajne používa pružinové jadro alebo penová výplň.

Poťah – posledný detail, ktorý rozhoduje o všetkom

V poslednom kroku výrobného procesu je sedačka potiahnutá látkou. Látkové alebo kožené časti sú čo najpresnejšie vystrihnuté a následne zošité. Zvolená technika šitia závisí od konkrétneho modelu. Presné a rovné švy sú nielen veľmi dôležité pre neskorší vzhľad, ale aj pre odolnosť. Pred natiahnutím poťahu na hotový gauč sa medzi látku pohovky a čalúnenie vloží fleecový alebo diolenový poťah. Slúži ako separačná vrstva proti odieraniu. Poťahová látka, ktorá sa potom pretiahne cez gauč, sa narovná a pribije, zošíva alebo prilepí na rám správnym napnutím.

Aké je teda správne čalúnenie pre moju sedačku?

Zvolené čalúnenie nie je len otázkou požadovaného komfortu sedenia. Záleží aj na tvare a vzhľade čalúneného nábytku. Vysoké čalúnenie s pružinovým jadrom pri nízkych dizajnových sedačkách väčšinou neprichádza do úvahy. V prípade sedacej časti v tvare L alebo U, ktorá sa skladá napríklad z 3-miestneho sedadla, zaobleného rohu a otvoreného koncového prvku, je dosť možné, že jednotlivé moduly majú v dôsledku konštrukcie rozdielne podložky lamiel. Pocit pri sedení sa podľa toho líši na jednotlivých moduloch.

 dizajnove sedacky banner