Ideálne proporcie sedačky: ako vybrať to najlepšie riešenie?

Aké by mali byť ideálne proporcie vašej sedačky?

Stáva sa, že niekto kupuje sedačku len preto, lebo dobre vyzerá. Zvyčajne však kupujúci chce, aby sa sedačka dala aj využívať. Rozhodujúcu úlohu preto zohráva komfort sedenia, najmä hĺbka a výška sedu.

Pevné alebo mäkké čalúnenie?

Dnešné moderné sedačky môžeme pri zvažovaní typu komfortu sedenia rozdeliť do dvoch skupín. Ktorý z nich si vyberiete, závisí od vášho osobného pocitu pohodlia.

Pevné čalúnenie uľahčuje vstávanie
Tento klasický typ čalúnenia pochádza z éry perového čalúnenia. Keď na sedačke s takýmto čalúnením sedíte, takpovediac sa doňho „neponoríte“. Poťahová látka je napnutá, pevná a na povrchu takmer bez záhybov. Práve to vytvára dokonale hladký, rovnomerný vzhľad.

V dôsledku vyššieho napätia látky je poťah vystavený mimoriadnemu opotrebovaniu. Pri kúpe pevne čalúnených sedačiek si preto treba dať pozor najmä na dostatočnú oteru vzdornosť poťahového materiálu.

Sedačky s pevným čalúnením uľahčujú vstávanie, a preto sú vhodné najmä pre starších ľudí alebo ľudí s problémami s chrbticou. Ale aj mnohým iným ľuďom je o niečo tvrdší komfort sedenia obzvlášť príjemný.

 Sedacka Domani

Mäkké čalúnenie pre mimoriadne uvoľnené sedenie
Tento typ čalúnenia si v posledných rokoch nachádza čoraz viac priaznivcov. Mnoho ľudí dnes oceňuje sedačky, do ktorých sa pri usadení ľahko „ponoríte“. Mäkký poťahový materiál, často penové vločky alebo páperie elasticky priliehajú k telu a tým poskytujú oporu svalom – ideálne pre veľmi uvoľnené sedenie a ležanie.

Aby bola zaistená potrebná pružnosť povrchu, poťah nie je napnutý, ale voľne položený po povrchu. Pri mäkkom čalúnení sedačiek je preto tvorba vĺn, záhybov a priehlbín bežná.

Aby vstávanie nebolo príliš ťažké ani pri sedačkách s mäkkým čalúnením, hrany predných sedadiel dostávajú často o niečo pevnejšiu oporu.

 Sedačka Chicago

Ktorý materiál čalúnenia je lepší:

Pružinové jadro alebo penová výplň?

V minulosti bolo čalúnenie s pružinovým jadrom považované za veľmi kvalitné. Dnešné penové výplne sú natoľko prepracované, že ich možno považovať prinajmenšom za rovnocenné. Inými slovami povedané: oba druhy čalúnenia môžu byť veľmi pohodlné a kvalitné. Zároveň však môžu u zákazníka zanechať nesplnené očakávania. Všetko závisí od konkrétneho vyhotovenia.

Mali by ste sa zdržať sedačiek, ktoré pri skúšaní vykazujú zjavné chyby, ako sú viditeľné jednotlivé pružiny.

Pri penovej výplni by ste sa mali informovať o kvalite použitej peny. Sú badateľné rozdiely v tvrdosti penovej výplne vnútri sedáku alebo operadla? Môže to byť zámerné a slúži na zlepšenie pohodlia pri sedení, ak je napríklad zadná časť sedáku mäkšia ako predná časť.

Rozdiely však môžu byť spôsobené aj nežiaducimi odchýlkami v hustote peny. Preto sa radšej spýtajte a nechajte si od predajcu vysvetliť štruktúru čalúnenia.

Anatomický profil sedáku
Okrem čalúnenia je to predovšetkým anatomicky správny profil sedáku, ktorý určuje pohodlie gauča. V nasledujúcom zozname sa dočítate, ktoré aspekty sú obzvlášť dôležité.

Výška sedu
Pri klasickom čalúnenom nábytku sa výška sedu pohybuje medzi 43 až 45 cm. Záleží však na hĺbke sedu čalúneného nábytku. Všeobecné pravidlo znie: čím nižší je gauč, tým väčšia je hĺbka sedu.

Hĺbka sedu gauča
Pri klasickom čalúnenom nábytku sa hĺbka sedu pohybuje medzi 52 až 55 cm. Záleží však na výške sedáku: čím väčšia hĺbka sedáku, tým nižšia je sedačka.

Šírka sedu
Aby sa umožnili potrebné zmeny v držaní tela pri sedení, šírka sedu pre sediaceho by nemala byť menšia ako 55 cm. Ideálne má sedák šírku 60 cm. Celková šírka sedačky je súčtom šírky sedadla a šírky lakťových opierok.

Výška chrbta
Čím vyšší je chrbát, tým viac uvoľnenia ponúka našim chrbtovým a šijovým svalom. Najpohodlnejšie sú preto takzvané sedačky s vysokým chrbtom, ktorých operadlo presahuje hlavu sediaceho. Nie sú ale veľmi vhodné na „leňošenie“. Sedačky s vysokým operadlom majú pomerne strmý uhol sedadla. Gauče s nízkym operadlom môžu mať aj o niečo širší uhol sedu. Operadlo sedačky má zvyčajne výšku medzi 39 cm a 45 cm. Nižší chrbát je lepšií na ležanie, vyšší na sedenie.

Uhol sedadla
Uhol medzi sedadlom a chrbtom sedačky by mal byť 108 až 115 stupňov. Opäť je kľúčové, ako chcete svoju sedačku využívať. Pri rozkladacom gauči je uhol menej strmý, t. j. operadlo je viac naklonené ako pri takzvanom „sedacom gauči“.

 Sedačka Lust

Sedieť alebo relaxovať?

Vyberte si správnu hĺbku sedáku pre vašu sedačku!
Vyššie uvedené informácie a rozmery vám poskytujú užitočnú orientáciu pri kúpe sedačky. Dnes však existuje aj veľa sedačiek s výrazne väčšou hĺbkou sedu. Dôvodom je, že mnohí ľudia nechcú sedieť na sedačke tak, ako napríklad na kresle alebo stoličke. Teda v klasickom sede, v ktorom sa obe chodidlá dotýkajú podlahy a horná časť tela zviera so stehnami mierne tupý uhol.

Mnohí si radšej položia nohy na gauč, naklonia sa nabok alebo pritiahnu nohy k telu. Každý má svoju obľúbenú relaxačnú polohu. Moderné sedačky sú preto často ponúkané s extra hlbokým sedadlom a/alebo v rohovom tvare. Takéto sedačky ponúkajú lepšie možnosti na relax, leňošenie či zdriemnutie ako klasický pohovky.

Záver
Výber správnej sedačky závisí od toho, ako ju chcete používať. Možný kompromis ponúkajú sedačky s funkciami nastavenia. Spĺňajú väčšinu požiadaviek. Môžete na nich normálne sedieť alebo relaxovať.

 dizajnove sedacky banner