Fameg - jedálenské stoličky

FAMEG - jedinečné drevené jedálenské stoličky v našej ponuke vystavené v showroome mood.sk v R1 centre v Bratislave.

Hľadáte dizajnové drevené stoličky, s možnosťou širokej individualizácie farebého prevedenia a čalúnenia? Zdajú sa vám produkty renomovaných značiek drahé? Objavte s nami kolekciu jedálenských stoličiek Fameg.

Unikátnu technológiu výroby nábytku Fameg inicioval v 19. storočí Michael Thonet - Viedenský vynálezca unikátnej metódy ohýbania dreva. Už viac ako storočie pokračuje Fameg v mimoriadnom remesle vytvárania nadčasového nábytku 
 

 Fameg

 

Už teraz môžete objaviť kvalitu produktov Fameg naživo v našom showroome v R1 centre v Bratislave. Príďte si vyskúšať komfort sedenia, pozrieť možnosti farebných prevedení a kvalitu látok čalúnených stoličiek.

Riešite komerčný projekt v HoReCa segmente? Fameg má v ponuke produkty určené pre tieto priestory, ktoré vám radi odprezentujeme a pripravíme špeciálnu ponuku. Stavte na cenovo zaujímavé produkty s vysokou kvalitou výroby a spracovania detailov, ktoré vám budú dlho a dobre slúžiť.

 Fameg

 

Čo všetko ponúka Fameg?

Drevené jedálenské stoličky vyrobené v širokej palete farebných prevedení s drevenými nohami. Stoličky môžu byť v celodrevenom prevedení, s čalúneným sedákom alebo celočalúnené.

 Fameg

Jedálenské stoličky s kovovými nohami vyrobené v širokej palete farebných prevedení v ucelených sériách stoličiek a barových stoličiek. Stoličky môžu byť s dreveným sedákomí, s čalúneným sedákom alebo celočalúnené.

 Fameg

Čalúnené kreslá a jedálenské stoličky s podrúčkami. Vďaka širokej ponuke dostupných látok si vyberie každý svojho favorita. Ucelené série vytvárajú možnosť na zladenie interiéru v jednom štýle tak, aby jedálenská a obývačková časť pôsobili harmonicky.

 Fameg

Jedálenské a barové stoly. Či už hľadáte stôl k vám domov alebo do kaviarne či reštauráce, Fameg ponúka viaceré možnosti farebne zladené s farbami stoličiek. Stoly do malých priestorov, ale aj praktické jedálenské stoly s rozkladaním, vďaka čomu vás neprekvapí žiadna veľká návšteva.

 Fameg

 

História

Výroba ohýbaného nábytku, ktorú začali Thonetovci v roku 1881 v továrni „Bratia Thonetovci“ v Radomsku, neprerušene pokračuje dodnes a zachováva si svoju tradíciu.

Nábytok pre generácie
Spoločnosť pôsobí pod názvom „Fameg“ od 50. rokov minulého storočia. Neustále zdokonaľuje výrobu nábytku, už oceneného na všetkých kontinentoch. Ako dedičia 140 rokov jedinečnej výrobnej technológie sa stále vyvíjajú a v súčasnosti sú jedným z najväčších výrobcov ohýbaných drevených stoličiek v Európe a jedným z lídrov v tomto odvetví vo svete.

Dnes spoločnosť zamestnáva približne 600 ľudí a využíva pokročilé technológie, no rovnako ako pred vyše storočím je prioritou starostlivé remeselné spracovanie, precíznosť spracovania a mimoriadna pozornosť venovaná detailom.

 

 Fameg vyroba

  

Výroba

Na výrobu nábytku používa Fameg len drevo najvyššej kvality. Bukové drevo najlepšie funguje v procese vytvárania ohýbaných prvkov. Na výrobu používajú aj výberové dubové a jaseňové drevo.

Rezanie
Drevo je prírodný a obnoviteľný materiál. Na výrobu sa používa len drevo, ktoré pochádza z udržateľne obhospodarovaných lesov. Po každom výrube lesníci obnovia plochu novým mladým stromovým porastom. Ako jedna z mála firiem má Fameg vlastnú automatizovanú pílu, v ktorej spracúva guľatinu na rezivo v technologickom procese pílenia. Drevo sa využíva na 100% a vzniknutý odpad je využitý na výrobu ekologických brikiet. Vďaka tomu sa v každej fáze výroby tento unikátny materiál využíva ekonomicky a nábytok z neho môže slúžiť celé generácie.

 Fameg

Výroba preglejky
Na výrobu nábytku Fameg používa aj prvky z ohýbanej lepenej preglejky. Proces začína plastifikáciou drevených kmeňov, na ktoré sa používajú parné jamy. Na špeciálnych periférnych lúpacích strojoch sa získavajú plevy, ktoré sa následne sušia. Na výrobu výlisku z preglejky je potrebné na vločky naniesť lepidlo, správne ich poskladať do balíka (počet vločiek závisí od hrúbky výlisku) a vložiť do vhodných lisov, ktoré dávajú zamýšľaný tvar. Aj tu vznikajú efektné reliéfne motívy na sedadlách – reliéfy.

Sušenie
Sušenie zahŕňa pohyb vlhkosti obsiahnutej v dreve z jeho vnútorných vrstiev do vonkajších. Pokračuje, kým vlhkosť nedosiahne 8-10%. V závode Fameg je tento proces starostlivo monitorovaný a vykonávaný dvoma spôsobmi:
Prirodzene - naukladané drevo sa suší na vzduchu viac ako rok
Umelo - drevo sa suší v špeciálnych tlakovo-vákuových komorách a suší sa týždeň až mesiac.

Fameg drevo

                                                          

Naparovanie
Bukové drevo sa naparuje v špeciálnych odparovačoch pod zvýšeným tlakom pri teplote nad 100°C, vďaka čomu sa stáva plastickým a neskôr môže dostať nezvyčajný tvar. Proces naparovania závisí od priemeru dreva a často trvá viac ako 1 hodinu.

Ohýbanie dreva
Proces ohýbania je založený na ručnom ohýbaní prvkov a vyžaduje od zamestnanca veľmi vysoké zručnosti, znalosti a silu. Vedomosti sa dedia z generácie na generáciu. Naučiť nového zamestnanca správne ohýbať drevo trvá vyše pol roka. Proces ohýbania sa začína nanesením oceľovej pásky na plastifikovaný prvok a následne ho skúsený zamestnanec navinie na hliníkovú formu a upevní špeciálnymi klinmi a skrutkami. Ohýbané prvky sa spolu s formami podrobia procesu sušenia, pri ktorom sa zachová ich tvar.


Fameg produkty                               

Farbenie
Zostavená stolička je ponorená do kadí obsahujúcich farbivo. Odstránený kus nábytku sa umiestni na sušiaky, ktoré umožňujú odstránenie prebytočného farbiva a vysušenie stoličky pred ďalším technologickým krokom. Vďaka tejto metóde lazúra preniká na povrch dreva, čo zaručuje, že farba na výrobku pri používaní našich stoličiek vždy zostane.

Lakovanie
Lakovanie dreva je proces pokrytia jeho povrchu špeciálnymi lakmi. Lak preniká hlboko do štruktúry dreva, chráni nábytok pred mechanickým poškodením, vlhkosťou, plesňami a zlepšuje vizuálny vzhľad výrobku (zdôrazňuje prirodzenú kresbu a farbu). Proces Maľovanie sa vykonáva ručne alebo pomocou maliarskych robotov a zahŕňa nanášanie 2 vrstiev laku.

 fameg katalog