Ako vybrať ten najlepší koberec?

Kúpa koberca nie je jednoduchá záležitosť. Poradíme vám, ako si dokážete aj vybrať ten najlepší koberec práve pre vás.

Do akých priestorov bude koberec určený

 Lorena Canals Geometric Frame | Lorena Canals Vintage Nude | 3Asiatic London Astral As09 Ochre | 4Lorena Canals Puffy Dream
Pred kúpou koberca si premyslite do akých priestorov bude koberec umiestnený. Má byť nápadný s výrazným vzorom v obývačke, alebo má dotvárať atmosféru a pocit pohodlia v spálni? Aj tieto vlastnosti ovplyvňujú správny výber koberca.

Z akého materiálu bude vyrobený

 material koberca

Na cenu a kvalitu kobercov najviac vplýva výber materiálu z ktorého je vyrobený. Lacnejšie koberce sú vyrobené z umelého vlákna, drahšie koberce z prírodného vlákna ako napr. vlna a hodvábAj konštrukcia vlasu ovplyvňuje vlastnosti koberca. Slučka je jednoduchšia na údržbu, strihaný vlas je komfortnejší.

Ručne alebo strojovo vyrobený

Cenu a výber koberca ovplyvňuje aj technika výroby. Ručne robené koberce sú drahšie, ale každý koberec je svojim spôsobom originál vyrábaný v menších sériách. Strojovo robené koberce sa robia veľkosériovo, preto aj ich cena býva zväčša nižšia.

Záťaž

 zatazenie koberca

Bude koberec na exponovanom mieste, alebo pod konferenčným stolíkom v obývačke, kde nie je vystavený veľkému namáhaniu? Aj záťaž koberca ovplyvňuje jeho výber.

Farba a dizajn

 farba a dizajn koberca

Dôležité je neprekombinovať dizajn v miestnosti. Ak potrebujete priestor zoceliť, vyberte si koberec v rovnakom farebnom odtieni ako sú v miestnosti, ak naopak chcete priestor rozdeliť, vyberte si kontrastnú farbu a dizajn. Viacfarebné koberce maskujú lepšie dennú nečistotu, jednofarebné zjemňujú interiér.  

Alergie

Ak máte doma alergika, nemusíte sa báť nákupu koberca. Práve naopak, pri vhodnom výbere zlepšíte vaše prostredie v ktorom bývate. Sústreďte sa na výber koberca s krátkym vlasom, menších rozmerov, ktorý je možné vyprášiť.

alergia a koberce

Výška vlasu

Čím je vlas koberca vyšší, tým je náročnejšia starostlivosť o koberec. Takisto životnosť koberca je horšia v prípade modelov s dlhým vlasom. Tieto koberce sa nehodia na frekventované miesta, ale môžu byť vhodné pre použitie v obývačke ako dekoračný prvok.

Hustota vlasu

Čím sú vlákna koberca hustejšie, tým väčšia je jeho odolnosť proti odretiu.

Domáci miláčikovia

 keberce a domaci milacikovia

Ak máte doma chlpatého domáceho miláčika, treba zvažovať výber koberca aj s prihliadnutím na to, aby sa zvieracie chlpy ľahko odstraňovali. Krátky vlas a farba príbuzná s farbou srsti vášho miláčika vám zjednodušia starostlivosť o koberec.

Pri zohľadnení týchto faktorov si určite vyberiete váš vysnívaný koberec a nešliapnete pri výbere vedľa. Inšpirujte sa našou ponukou kvalitných kobercov, ktoré vám budú dlho spoľahlivo slúžiť.