Showroom R1 centrum Bratislava 28/3/24 - otvorený 10:30 - 16:00

Aké kvality má spĺňať koberec v domácnostiach s deťmi a zvieratami?

Útulnosť a komfort sú najdôležitejšie požiadavky pre naše dôstojné bývanie. Nikdy netreba sebecky myslieť len seba a svoje priority.

Ak ste viacčlenná rodina alebo máte domáce zvieratko, koncepcia vášho interiérového štýlu má vyhovovať každému. Nezabúdajte pritom na najviac ohrozené skupiny – sú to deti, ostatní členovia so zníženou imunitou a domáce zvieratá. Ako im skvalitniť pohyb, hru, alebo len krátky relax? Ukryli sme zopár indícií vo výbere vhodného koberca.

Malé deti a zvieratá – treba sa okamžite vzdávať kobercov?

Omyl, no aj tak ho do praxe uvádza stále viac domácností. Veria fámam, že pri malých deťoch, psích a mačacích labkách sa výrazne narúša trvácnosť a odolnosť koberca. Je pravdou, že za takých okolností sú koberce náchylnejšie na nečistoty, škvrny a chlpy, no naše domácnosti tento úžasný bytový textil potrebujú.

pratelny koberec pre psov

Bez kobercov ani na krok

Tým sme naznačili, že nech je vás akokoľvek veľa v jednej domácnosti, koberce majú byť funkčne rozmiestnené od vstupnej chodby až po poslednú miestnosť. Žiadne obmedzenia, pretože sú to práve koberce, ktoré pohlcujú prach, napomáhajú k hrejivej a pohodlnej chôdzi, pôsobia ako zvukotesná izolácia a navyše, zútulňujú priestor medzi štyrmi stenami.

Pri deťoch a domácich zvieratkách odporúčame vyberať ručne vyrábané koberce s jednoduchou údržbou. Tým požiadavkám zodpovedajú a obohacujú ich o ďalšie funkčné vlastnosti modely z kolekcie Lorena Canals. Sú typické tým, že čerpajú výlučne z prírodných zdrojov – tvorí ich 100 % bavlny a na ich dekorovanie sa využívajú len prírodné farbivá. 

prateľný koberec Lorena Canals Sound of Summer

prateľný koberec Lorena Canals Sound of Summer

Pri kontakte s pokožkou (a srsťou u zvierat), tvárou či ústami sa zmierňuje riziko podráždenia. To je veľmi zásadné – deti obľubujú chôdzu na kolenách, zvieratká si všetko nesú v ústach a nové veci spoznávajú najprv dotykom a oblízaním.

Pozor, nie je správne vylúčiť koberce z domácností len pre špecifické pĺznutie srsti zo zvierat. Na naše zdravie síce pôsobí srsť negatívne, doplatiť na to môžete aj inak – výberom koberca z veľmi jemným a zároveň aj tzv. mŕtvych vlákien. Tie časom samy vypadávajú a víria v prostredí. Dráždia sliznice detí a aj alergikov.

Na špecifickosť srsti a rozdielnych pudov reagujú dizajnéri takto : 

  • Preferujú koberce s nízkym vlasom. Ten až tak intenzívne nezachytí srsť ani iné nečistoty, no tie sa potom jednoduchšie zmývajú a nasávajú do vysávačov. Takéto koberce nesú ďalej kvality ekologicky šetrného prania v práčke. Dlhý, hustý vlas ich v sebe zadrží a je útočiskom pre vírusy a baktérie.

  • Aj pri tých najvyšších funkčných vlastnostiach nedokážeme zabrániť vdýchnutiu rozvírených nečistôt z kobercov – preto v procesoch výroby stále sprísňujú bezpečnostné a zdravotné opatrenia. Výsledkom sú tak antialergénne koberce pre novorodenecké, detské a aj zvieracie potreby.  

  • V praxi sa v takýchto domácnostiach osvedčili jednoduché modely bez náročného dekorovania (rušivý alebo veľmi zábavný podnet pre zvieratko), v tmavších odtieňoch a s rovnými okrajmi – bez strapcov a iných ornamentov.

prateľný koberec Lorena Canals Path of Nature
prateľný koberec Lorena Canals Path of Nature

Nielen iné pudy, ale aj stavba tela, chôdza a záťaž pre koberec

Skvelou pomôckou pri výbere kobercu sa stáva ich triedenie podľa strihu a slučkového usporiadania. Dizajnéri vyzdvihujú kvality frissé strihania. Ide o kučeravý efekt a veľmi odolné pôsobenia. Ako dlhodobú „skrýšu“ pre nečistoty ho neodporúčame, ale na minimalizovanie stôp je perfektný. 

Záťaž „chôdzou po štyroch“ veľmi nezvládajú koberce z čisto slučkového prevedenia. Ak ide o rovnako veľké a široké slučky, ľahko môže dôjsť k zaseknutiu (nohy, labky), znehodnoteniu koberca, ale najmä k riziku pádu. Odporúčaným modelom sú kombinované strihané vlasy a trvácne slučky. Majú taktiež skvelú tvarovú pamäť. Využívanie takýchto kobercov sa postupne stáva štandardom!